Grundar med Allground

Grundar med Allground

När entreprenören Kanonaden ska etablera byggström till en ny vindkraftpark utanför Västervik, väljer de vår nya kraftkabel Allground 1 kV för elförsörjningen. Även om vi är övertygade om kabelns prestanda och stryktålighet, var vi nyfikna på hur kabeln skulle stå sig. Därför reste vi dit för att på plats se hur det gick och för att få feedback från platschef Gustav och anläggare Linus.

Blev det ris eller ros?

Nordväst om Västervik ska sju 200 meter höga vindkraftverk installeras under 2023. Tillsammans ska snurrorna värma upp cirka 6000 hushåll. Men innan det kan ske, är det mycket arbete som ska genomföras. Det ska sprängas, byggas, monteras. Under arbetets gång behöver personal även bo på platsen. För det krävs tillförlitlig överföringskapacitet av elektricitet. Kanonaden är totalentreprenör och de har valt Drakas slitstarka kraftkabel Allground 1kV för att göra jobbet. Vi tog på oss varma kläder och åkte dit för att se hur det går.

Koll på läget


Väl på plats möts vi av platschef Gustav Ekselius och anläggaren Linus Henningsson, båda från Kanonaden. Båda har vid det här laget fått en del erfarenhet av att etablera vindkraftparker.

– Detta är min fjärde vindkraftspark, så lite erfarenhet börjar man fått, säger Gustav. Just nu är vi tio man här, men kommer nog att bli uppåt 25 när det är som mest intensivt. Kanonaden är totalentreprenör för vägar, fundament till vindsnurrorna och elen. Min uppgift är att se till att vi har en schysst och säker arbetsmiljö, samt att vi levererar en riktigt bra produkt till våra kunder, Eurowind Energy, fortsätter Gustav.

Linus som jobbat med anläggningsarbeten i sex år tillgger att de arbetar alltmer med vindkraft.

– Jag är som sagt anläggare och tidigare jobbade jag mycket med vanlig kabelförläggning, men på senare år har det blivit allt mer arbete med vindkraftsetablering. Här arbetar vi just nu med själva etableringen av arbetsplatsen. Det ska till en camping med tio husvagnar och ett antal baracker. Den gula Allground-kabeln ska bland annat försörja dessa med el, säger Linus. 

Följsam och flexibel


Det visar sig att de redan har dragit fram den halogenfria och dubbelmantlade Allground-kabeln. Tanken är att isolationen av PEX samt en rillad yttre mantel ska göra kabeln både mer slittålig och enkel att hantera. Dessutom kan den förläggas öppet, nedgrävd och i vatten. Det var med en viss otålig nyfikenhet vi frågade Gustav och Linus hur de upplevde kabeln.

– Vi fick hit en trumma med ca. 200 meter kabel i god tid före förläggningen. Kabeln är ungefär lika tjock som tidigare kablar som vi arbetat med, men Allground är mycket mer följsam. Vi rullade ut kraftkabeln med maskin och jag gick med för att kontrollera att inga stenar eller andra vassa föremål slet upp något. Det var inga problem alls, säger Gustav.

Linus flikar in att hela dragningen sedan gjordes för hand.

- Vad beträffar själva förläggningen var kabeln väldigt enkel att ha att göra med. Vi var två som drog den för hand och den gled väldigt enkelt genom rören under vägarna. Den fastnade också bra i stropparna som vi använder för att dra eller hålla fast kabeln. Att böja den var också ganska lätt, trots att det bara är 5 grader varmt, förklarar Linus.

När vi frågar om de har någon feedback på förbättringspotential säger de att de inte har någon och att vår nya kraftkabel Allground 1kV kändes riktigt bra. Och när de som använder våra kablar säger så, känns det riktigt bra i magen också.